Eyeless In Gaza
Others
(Cherry 31, Nov 20 1981, Ep7”)

Review 1

The a-side, ‘Others’, is an upfront and characteristic Eyeless In Gaza piece weighing in high on an overall psychedelic atmosphere. The b-side consists of three delicate snatches of sheer privacy rather like looking into someones secret sketchbook. ‘Jane Dancing’ is a soft floating virginal piece which conjures up images of long white dresses, pastoral landscapes caught in an overall web of intermittently plucked stringed instruments get the picture.

‘Avenue of Trees’ has a similar feel but the mood tends to be darker and more mysterious.


Review 2

by Pim van Galen (Vinyl, February 11 1982)

De twee gezichten van Eyeless In Gaza. ‘Others’ en ‘Ever Present’ zijn prima songs, die hun kleur ontlenen aan de gevoelige stem van Martyn Bates. De begeleiding is sober: bas, drums en een gitaar die steeds dezelfde akkoordenreeksen herhaalt.

In ‘Jane Dancing’ en ‘Avenue With Trees’ wordt op een veel minder conventionele manier muziek gemaakt en doet men een beroep op de fantasie van de luisteraar. Synthesizer en gitaar produceren losse tonen, die ogenschijnlijk chaotisch zijn samengevoegd, maar in feite een hechte structuur bezitten. Misschien het definitieve geluid van de toekomst voor de tweemansgroep.